27.3 C
Ho Chi Minh City
Thứ Tư, Tháng Bảy 24, 2024
HomeKinh doanhChiến lược & Định vịMcDonald's có lợi nhuận không?

McDonald’s có lợi nhuận không?

Date:

Bài viết liên quan

OKRs – Hướng dẫn thực hành cho doanh nghiệp Việt Nam

Chương 1: Khái niệm về OKRs Chương này sẽ cung...

Growth Hacking là gì?

Growth hacking là một tư duy và phương pháp...

Ai sở hữu Pepsi?

PepsiCo sở hữu thương hiệu Pepsi. PepsiCo là một...

Vendor là gì? Phân loại vendor theo nguồn hàng và khách hàng

Có thể bạn không biết, vendor và supplier nếu...
spot_imgspot_img
Đến ngày 31 tháng 12 năm 2022, lợi nhuận ròng của McDonald’s là 26,65%. Công ty này là một trong những nhà hàng thành công nhất trên toàn cầu, có giá trị khoảng 193,05 tỷ đô la Mỹ. Doanh số bình quân hàng năm của McDonald’s cho năm 2021 từ hơn 10.000 địa điểm tại Hoa Kỳ là hơn 3 triệu đô la Mỹ.

Đối với các nhượng quyền thương hiệu, McDonald’s là một doanh nghiệp có lợi nhuận cao, với lợi nhuận ròng trên 2 tỷ đô la Mỹ. Lợi nhuận trung bình cho các năm 2019, 2020 và 2021 là 2,480 tỷ đô la Mỹ. Mặc dù thành công cho một chủ nhượng quyền của McDonald’s không được đảm bảo, nhưng thương hiệu này có một bản ghi lợi nhuận vững chắc. Các chủ nhượng quyền cam kết đầu tư vào kinh doanh McDonald’s có thể đạt được mức lợi nhuận đáng kể.

Các báo cáo cho thấy rằng cửa hàng trung bình của McDonald’s tạo ra khoảng 2,7 triệu đô la Mỹ trong doanh số hàng năm. Trong khi một số nhượng quyền McDonald’s kiếm được nhiều hơn những cửa hàng khác, hầu hết đều tạo ra khoảng 150.000 đô la Mỹ lợi nhuận hàng năm. Con số này có thể thay đổi tùy thuộc vào vị trí của nhà hàng và kinh nghiệm của chủ sở hữu. Ví dụ, các nhượng quyền McDonald’s ở các thành phố lớn như San Francisco và New York có thể tạo ra nhiều doanh thu và lợi nhuận hơn so với những đối tác của họ ở các thị trấn nhỏ hơn. Hơn nữa, các chủ sở hữu nhượng quyền McDonald’s đã được khẳng định có khả năng kiếm được nhiều tiền hơn so với các doanh nghiệp mới.

Dòng thời gian về Sự phát triển Tài chính và Quỹ của McDonald’s

1940-1960: Anh em Richard và Maurice McDonald mở nhà hàng McDonald’s đầu tiên tại San Bernardino, California vào năm 1940. Ban đầu, đó là một nhà hàng dịch vụ theo mô hình drive-in cung cấp nhiều mặt hàng khác nhau. Điều này đã thay đổi vào năm 1948 khi anh em McDonald đổi mới kinh doanh của mình, mở một nhà hàng mới được cải tạo hoàn toàn sau ba tháng nỗ lực sửa chữa.

Các nhà sáng lập thiết kế một nhà hàng nhỏ để sản xuất số lượng lớn thực phẩm và giá cả thấp. Để thực hiện chiến lược này, họ hạn chế menu, gồm khoai tây chiên, bánh hamburger, bánh và đồ uống, phát triển một định dạng hiệu quả nhưng đơn giản, hệ thống dịch vụ Speedee. Nó bao gồm quầy tự phục vụ, loại bỏ nhu cầu của các phục vụ và nhân viên phục vụ.

Khách hàng nhận được đơn hàng của mình nhanh chóng vì nhà hàng đã chuẩn bị bánh hamburger trước, gói và giữ ấm chúng dưới đèn nhiệt. Với những đổi mới này, các nhà sáng lập bán mỗi chiếc bánh hamburger cơ bản với giá 15 xu, khoảng một nửa giá của đối thủ của họ. McDonald đã phát triển mạnh mẽ, doanh thu đạt 350.000 đô la mỗi năm vào đầu những năm 1950, buộc các nhà sáng lập phải khởi động chương trình nhượng quyền thương hiệu. Speedee, nhân vật mặt hàng gốc của McDonald, là một chiếc mũ đầu bếp đặt trên một chiếc bánh hamburger.

Năm 1962, biểu tượng cổng vàng thay thế cho Speedee, đồng thời giới thiệu nhân vật hề Ronald McDonald vào năm 1965. Nhà hàng McDonald’s đầu tiên ở Des Plaines được mở vào năm 1953 và bán được $366,12 trong ngày đầu tiên. McDonald’s đã mua thiết bị từ Ray Kroc, một doanh nhân. Bị ấn tượng bởi số lượng sữa chua đang bán được tại nhà hàng, ông đã đến thăm và sau đó trở thành đại lý nhượng quyền cho Ronald và Maurice. Ray thành lập Công ty McDonald’s Systems, Inc. tại Des Plaines, Illinois vào năm 1955. Sau đó, công ty đổi tên thành McDonald’s Corporation. Ông cũng thành lập nhượng quyền McDonald’s đầu tiên ở miền Đông nước Mỹ và mua lại Maurice và Ronald vào năm 1960 với giá 2,7 triệu đô la.

Năm 1956, trước khi thâu tóm, Ray phát hiện ra rằng Maurice và Ronald đã cấp quyền thương mại cho Frejlack Ice Cream Company để kinh doanh thương hiệu ở Cook County, Illinois. Ông ta rất tức giận vì không được thông báo. Sau đó ông mua lại quyền này với giá 25.000 đô la. Vào năm 1960, McDonald’s đã sử dụng khẩu hiệu “Tìm kiếm chiếc cổng vàng” làm chiến dịch quảng cáo của mình.

Từ năm 1967 đến 1990: McDonald’s mở nhà hàng đầu tiên bên ngoài Hoa Kỳ tại Richmond, British Columbia, Canada. Năm 1968, McDonald’s thêm món Big Mac vào thực đơn của mình, sau đó trở thành sản phẩm bán chạy nhất của nhà hàng sau khoai tây chiên. Thiết kế mái vòm mới được giới thiệu vào năm 1960 tại Matteson, Illinois. McDonald’s giới thiệu các sản phẩm ăn sáng vào năm 1973.

Michael R. Quinlan trở thành Tổng giám đốc của McDonald’s Corporation vào năm 1982, trong khi Quinlan trở thành CEO vào năm 1987. Quinlan là CEO đầu tiên của nhà hàng giữ bằng thạc sĩ quản trị kinh doanh và đồng nghiệp của ông đánh giá ông là một đối thủ khôn ngoan. Trong năm đầu tiên của ông làm CEO, công ty đã mở 600 nhà hàng mới. Trong thập niên 1980, McDonald’s đa dạng hóa thực đơn để phù hợp với sở thích tiêu dùng của khách hàng đang tiến hoá, giới thiệu các món gà viên và các loại salad sẵn sàng ăn giữa năm 1983 và 1987. Nhà hàng thứ 10.000 của McDonald’s mở cửa vào năm 1988.

Sau khi đối mặt với vấn đề thiếu nhân lực, McDonald’s đã bắt đầu đào tạo hiệu quả bằng cách tận dụng trường đại học hamburger của mình, được thành lập từ năm 1961. Đến năm 1990, hơn 40.000 người đã tốt nghiệp với bằng “Tiến sĩ Hamburger”. Vào đầu những năm 1990, McDonald’s đã có hơn 3.600 nhà hàng ngoài Hoa Kỳ.

1991-2018: Năm 1992, McDonald’s tái đưa thực đơn hình ảnh và chữ viết bằng chữ Braille để tôn vinh hàng triệu người Mỹ bị khuyết tật về thính giác, nói chuyện và thị lực. Công ty mở nhà hàng đầu tiên tại Tel Aviv, Israel vào năm 1993. Năm 1996, McDonald’s loại bỏ sandwich McLean Deluxe mà họ giới thiệu vào năm 1991 do hiệu suất kém.

Năm 1997, sau 15 năm phục vụ, công ty quảng cáo trung tâm của McDonald’s đã bị sa thải sau một số chiến dịch không thành công. Năm 1998, McDonald’s Corporation bổ nhiệm Greenberg làm CEO và Tổng giám đốc mới, trong khi Quinlan vẫn giữ chức Chủ tịch. Cùng năm đó, nhà hàng tuyên bố cắt giảm việc làm đồ sộ ảnh hưởng đến nhân viên trụ sở. Trong quý hai của công ty năm 1998, nó chấp nhận một khoản chi phí lên đến 160 triệu đô la liên quan đến việc cắt giảm việc làm.

Điều này dẫn đến giảm thu nhập ròng từ 1,64 tỷ đô la năm trước xuống còn 1,55 tỷ đô la. Tuy nhiên, cùng năm đó, công ty đã mua một cổ phần minor tại Chipotle Mexican Grill. Năm 1999, công ty đã mua Aroma Café và Donatos Pizza, Inc. Năm 2000, McDonald’s hoàn tất việc mua lại chuỗi Boston Market với giá 173,5 triệu đô la dư nợ và tiền mặt, đánh dấu thương vụ mua lại lớn nhất của công ty lúc đó.

oanh thu của Boston Market, khi đó là một thương hiệu phá sản vào năm 1999, đạt $670 triệu. Trong thời gian này, McDonald’s đang đấu tranh để cứu vớt danh tiếng của mình sau khi người tiêu dùng phản đối đồ ăn không tốt cho sức khỏe của nhà hàng này. Tại một số quốc gia Trung Đông và Bolivia, McDonald’s buộc phải rút lui sau khi trở thành mục tiêu của các cuộc biểu tình. Nhà hàng đã giới thiệu các món ăn ít calo và sử dụng dầu chiên lành mạnh cho khoai tây chiên. Vào năm 2001, McDonald’s đã mua lại 33% cổ phần của Pret A Manger.

Cùng năm đó, công ty đã bán bớt Aroma Café và niêm yết cổ phần của chi nhánh McDonald’s tại Nhật Bản bằng cách bán một phần cổ phần thông qua một đợt chào bán công khai. Vào cuối năm đó, công ty đã tiến hành một chiến dịch cải tổ, loại bỏ 850 vị trí và đóng một số cửa hàng. Năm 2002, McDonald’s đã công bố Báo cáo Trách nhiệm Xã hội lần đầu tiên. Doanh số trong năm đó không khả quan và công ty đã cố gắng khôi phục doanh số tại Hoa Kỳ bằng cách giới thiệu Menu Đô La giá rẻ, nhưng không thành công.

Sau khi nỗ lực tái cơ cấu doanh thu thất bại, Greenberg tuyên bố từ chức. Cantalupo trở lại công ty và trở thành CEO và Chủ tịch. Ông bắt đầu nhiệm kỳ của mình bằng việc đóng cửa 700 nhà hàng tại Nhật Bản và Hoa Kỳ và giảm 600 việc làm cùng với 853 triệu đô la chi phí.

Chi phí này dẫn đến khoản lỗ 343,8 triệu đô la trong quý 4 năm 2002. Cantalupo cũng chuyển dịch sự phụ thuộc vào sự tăng trưởng của McDonald’s bằng cách tập trung vào tối đa hóa doanh thu từ các đơn vị hiện có. Nhà hàng ra mắt các mặt hàng mới, và trong năm 2003, doanh thu của các cửa hàng cũ tăng 7,3%. Doanh thu cùng cửa hàng cho cả năm tăng 2,4% sau khi giảm 2,1% trong năm 2002. Tổng doanh thu của McDonald’s năm 2018 đạt 21,03 tỷ đô la.

Năm 2019: Từ năm 2019 đến năm 2021, McDonald’s đã đóng hơn 400 nhà hàng nằm ở các vị trí yếu để tập trung vào việc cải tạo. Sau tám năm không mở nhà hàng mới, McDonald’s đã thêm các địa điểm mới vào năm 2022. Công ty đã công bố kế hoạch mở thêm nhiều địa điểm mới tại Hoa Kỳ và trên toàn cầu.

Trong cuộc nói chuyện với các nhà đầu tư, CEO Chris Kempczinski cho biết: “Thành tích tăng trưởng mạnh mẽ và hiệu quả thương hiệu của chúng tôi đã cho phép chúng tôi xây dựng các đơn vị mới với tốc độ nhanh hơn so với trước đây”. CFO Ian Borden nói: “Chúng tôi đã không thêm đơn vị mới ở Hoa Kỳ trong vòng tám năm qua. Do đó, trong tám năm đó, chúng tôi đã tập trung chủ yếu vào chương trình cải tạo. Doanh nghiệp của chúng tôi ở Hoa Kỳ hiện tại đang trong tình trạng tốt hơn đáng kể so với trước đây”.

Cải tạo các nhà hàng hiện có đã tăng giá trị của chúng trên thị trường phụ thuộc, bán với giá lên đến 10 lần lợi nhuận trước thuế, chi phí, khấu hao và khấu trừ.

Hiệu suất tài chính của McDonald’s: Doanh thu, Chi phí và Lợi nhuận

Năm 2022, McDonald’s đã công bố một báo cáo tài chính cho thấy tăng trưởng doanh thu toàn cầu là 23,2 tỷ đô la so với năm trước. Đây là mức tăng trưởng 21% so với năm 2019 và là mức tăng cao nhất kể từ khi công ty đạt doanh thu 24,6 tỷ đô la vào năm 2016. Lợi nhuận tăng 59% so với năm trước, đạt 7,5 tỷ đô la. Doanh số bán hàng tương tự của các nhà hàng McDonald’s trong quý 4 tại Hoa Kỳ tăng 13,8% so với năm trước. Theo Chris Kempczinski, năm 2021 là “năm thành công đáng kinh ngạc cho McDonald’s, mặc dù vẫn còn nhiều sự gián đoạn”.

Doanh thu ròng của công ty trong quý 4 năm 2022 là 1,9 tỷ đô la, tăng so với 1,64 tỷ đô la trong năm trước đó. Doanh số ròng giảm 1% xuống còn 5,93 tỷ đô la nhưng tăng 5% sau khi loại bỏ sự thay đổi tiền tệ ngoại tệ. Doanh số bán hàng tại cùng cửa hàng trên toàn cầu tăng 12,6% trong quý 4. Điều này được cho là do nhu cầu cao tại thị trường Mỹ và Châu Âu. Nhu cầu tăng và giá menu cao tại thị trường quốc tế của McDonald’s đã đẩy tăng trưởng doanh số bán hàng tại cùng cửa hàng lên 10,3%. Công ty đã trải qua một tăng trưởng mạnh mẽ hơn dự kiến bên ngoài Mỹ.

McDonald’s dự kiến ​​mở 1.900 nhà hàng mới vào cuối năm 2023, hy vọng đạt được nhiều thành công. Công ty dự định sử dụng tối đa 2,4 tỷ USD cho các khoản chi phí vốn trong năm 2023. McDonald’s cũng lên kế hoạch cấp khoản hỗ trợ tài chính từ 100 triệu đến 150 triệu USD cho các đối tác kinh doanh tại châu Âu cần thiết trong năm 2023.

Doanh thu của McDonald’s

Tổng doanh số so sánh được toàn cầu trong quý 4 kết thúc vào ngày 31 tháng 12 năm 2022 tăng 12,6%, cho thấy doanh số so sánh được mạnh mẽ trong tất cả các phân khúc. Trong khi doanh số bán hàng tại Hoa Kỳ tăng 10,3%, doanh số của phân khúc Thị trường được cấp phép phát triển Quốc tế tăng 16,5%. Doanh số hệ thống tăng 5% và 13% trong đồng tiền cố định. Lợi nhuận hoạt động hợp nhất tăng 8% và 16% trong đồng tiền cố định.

Bán McD Tech Labs đã đẩy lợi nhuận hoạt động hợp nhất tăng 5% và 14% trong tiền tệ không đổi. Lợi nhuận trên mỗi cổ phiếu pha loãng của McDonald tăng 19% và 26% trong tiền tệ không đổi, đạt mức $2.59. Doanh số so sánh được toàn cầu trong cả năm 2022 tăng 10.9%. Tuy nhiên, lợi nhuận hoạt động hợp nhất cho năm 2022 giảm 10% và 3% trong tiền tệ không đổi.

Kết quả năm 2022 của McDonald’s bao gồm khoản chi phí lên đến 1,3 tỷ đô la liên quan đến việc bán kinh doanh của McDonald’s tại Nga và lợi nhuận lên đến 271 triệu đô la liên quan đến việc bán Dynamic Yield của công ty. Lợi nhuận trên mỗi cổ phiếu được tính theo phương pháp thưa thớt cho năm là 8,33 đô la, giảm 17% và 12% tính bằng đồng tiền không đổi.

Chi phí của McDonald’s

Chi phí hoạt động của McDonald’s năm 2020 giảm 3,34% so với năm trước, đạt 11,884 tỷ đô la. Năm 2021, chi phí hoạt động hàng năm của công ty là 12,867 tỷ đô la, tăng 8,27% so với năm trước. Chi phí hoạt động hàng năm năm 2022 tăng 7,34% để đạt 13,812 tỷ đô la, trong khi chi phí tương tự cho quý kết thúc vào ngày 31 tháng 12 năm 2022 giảm 7,43% so với cùng kỳ năm trước, đạt 3,34 tỷ đô la. Thuế thu nhập năm 2020 giảm 29,23% so với năm trước, xuống còn 1,41 tỷ đô la.

McDonald’s chi tiêu tăng 12,23% so với năm trước, tương đương với 1,58 tỷ đô la. Thuế thu nhập hàng năm năm 2022 tăng 4,13% so với năm trước lên đến 1,648 tỷ đô la. Trong quý kết thúc vào ngày 31 tháng 12 năm 2022, số tiền thuế thu nhập là 0,436 tỷ đô la, giảm 7,14% so với cùng kỳ năm trước. McDonald’s ghi nhận sự tăng 14,18% trong chi phí SG&A năm 2020, lên đến 2,546 tỷ đô la.

Các khoản chi phí tương tự tăng 6,36% từ năm 2020 lên 2,708 tỷ đô la, trong khi chi phí bán hàng và quản lý (SG&A) năm 2021 đạt 2,863 tỷ đô la, tăng 5,73% so với năm trước. Chi phí SG&A hàng năm năm 2022 tăng 2,35% so với năm trước, đạt 2,771 tỷ đô la. Trên quý kết thúc vào ngày 31 tháng 12 năm 2022, McDonald’s chi tiêu 0,720 tỷ đô la cho chi phí SG&A, giảm 14,44% so với cùng kỳ năm trước.

Lợi nhuận của McDonald’s

Lợi nhuận gộp cho quý kết thúc vào ngày 31 tháng 12 năm 2022 đạt 3,409 tỷ đô la, tăng 4,54% so với cùng kỳ năm trước. Lợi nhuận gộp hàng năm cho năm 2022 đạt 13,207 tỷ đô la, tăng 4,98% so với năm trước. Lợi nhuận gộp hàng năm của McDonald’s cho năm 2021 tăng 29% so với năm trước, đạt 21,58 tỷ đô la, trong khi lợi nhuận cho năm 2020 là 9,752 tỷ đô la, giảm 12,77% so với năm 2019.

Tiềm năng lợi nhuận

McDonald’s có thể thực hiện nhiều bước để tăng lợi nhuận của mình. Ví dụ, công ty có thể áp dụng các chương trình mới để củng cố nhà cung cấp và đảm bảo sự ổn định của chuỗi cung ứng của mình. Công ty cũng có thể mua các công ty liên quan đến mô hình kinh doanh của mình để đạt được tích hợp dọc. Ví dụ, McDonald’s có thể mua các công ty chế biến bột để tăng sự kiểm soát chuỗi cung ứng của mình và giảm rủi ro liên quan đến sự biến động trong nguồn cung cấp nguyên liệu.

Các sản phẩm McCafé của McDonald’s đang phát triển mạnh trên thị trường, đây là dấu hiệu cho thấy công ty có thể mở rộng kinh doanh sản phẩm tiêu dùng của mình. Khái niệm marketing 4P của công ty có thể hỗ trợ cho hoạt động thiết kế và phát triển sản phẩm tiêu dùng. Sự tăng trưởng trong kinh doanh sản phẩm tiêu dùng có thể giúp tăng doanh thu của McDonald’s và cuối cùng làm tăng lợi nhuận.

Kết luận

McDonald’s là một trong những chuỗi nhà hàng nhanh nhất và thành công nhất trên toàn cầu. Công ty đã duy trì sự ổn định tài chính qua các năm, mặc dù đôi khi phải đóng cửa. Khi ngành nhà hàng trở nên quá cạnh tranh, McDonald’s phải thực hiện các chiến lược đúng để giữ vị trí dẫn đầu so với đối thủ cạnh tranh và tăng lợi nhuận.

Is McDonald’s profitable? As of December 31, 2022, MacDonald’s net profit was 26.65%. The company is one of the most successful restaurants globally, worth approximately $193.05 billion. McDonald’s average annual sales for 2021 from more than 10,000 locations in the United States was over $3 million. 

To franchisors, McDonald’s is a highly profitable business, with a net income of over $2 billion. The average income for 2019, 2020, and 2021 was $2.480 billion. While success for a McDonald’s franchisee is not guaranteed, the brand has a solid profitability record. Franchisees committed to investing in a McDonald’s business can gain a good return on investment.

Reports suggest that the average MacDonald’s store generates approximately $2.7 million in sales annually. While some McDonald’s franchises make more than others, most generate around $150,000 in annual profit. This figure may vary based on the restaurant’s location and the owner’s experience. For example, McDonald’s franchises in major cities like San Francisco and New York may generate more revenue and profit than their counterparts in smaller towns. Further, established McDonald’s franchise owners are likely to earn more than new businesses.

Timeline of McDonald’s Financial Growth and Funding

1940-1960: Brothers Richard and Maurice McDonald opened the first McDonald’s restaurant in San Bernardino, California, in 1940. Originally, it was a drive-in that offered a vast range of items. This would change in 1948 when the brothers revamped the business, opening a newly transformed restaurant after three months of intensive renovations.

The founders designed a small restaurant to produce large quantities of food and low prices. To actualize this strategy, they limited the menu, which featured french fries, hamburgers, pie, and drinks, developing an efficient yet simple format, the Speedee service system. It included a self-service counter, eliminating the need for waitresses and waiters.

Customers received their orders fast since the restaurant prepared hamburgers in advance, wrapped, and warmed them under heat lamps. With these innovations, the founders sold each basic burger for 15 cents, around half the price of their competitors. McDonald’s thrived, with revenue hitting $350,000 annually by the early 1950s, forcing the founders to initiate a franchise program. Speedee, McDonald’s original mascot, was a chef hat atop a hamburger.

In 1962, the Golden Arches replaced Speedee, introducing the clown Ronald McDonald in 1965. The first McDonald’s in Des Plaines was launched in 1953, making $366.12 in first-day sales. McDonald’s bought appliances from Ray Kroc, a businessman. Thrilled by the many milkshakes the restaurant was selling, he visited it and later became a franchise agent for Ronald and Maurice. Ray launched McDonald’s Systems, Inc. in Des Plaines, Illinois, in 1955. It later changed to McDonald’s Corporation. He also established the premier McDonald’s franchise east of the Mississippi River and bought out Maurice and Ronald in 1960 for $2.7 million.

In 1956, before the buyout, Ray discovered that Maurice and Ronald had licensed franchise rights for Cook County, Illinois, to the Frejlack Ice Cream Company. He was infuriated because he had not been informed. He repurchased them for $25,000. In 1960 McDonald’s adopted the slogan “Look for the Golden Arches” as its advertising campaign.

1967-1990: The first McDonald’s location outside the U.S. was opened in Richmond, British Columbia, Canada. In 1968 McDonald’s incorporated the Big Mac into its menu, which later became the restaurant’s top-selling product after french fries. The new Mansard Roof Design was introduced in 1960 in Matteson, Illinois. McDonald’s introduced breakfast products in 1973.

Michael R. Quinlan became McDonald’s Corporation president in 1982, while Quinlan became the CEO in 1987. Quinlan was the restaurant’s first MBA degree-holding CEO, and his colleagues regarded him as an astute competitor. The company opened 600 new restaurants in Quinlan’s first year as CEO. In the 1980s, McDonald’s diversified its menu to suit evolving consumer preferences, introducing chicken nuggets and ready-to-eat salads between 1983 and 1987. McDonald’s 10,000th restaurant opened its doors in 1988.

After struggling with the labor shortage, McDonald’s embarked on effective training, leveraging its hamburger university, established in 1961. By 1990 over 40,000 had graduated with Bachelor of Hamburgerology” degrees. McDonald’s had over 3,600 restaurants outside the U.S. by the early 1990s.

1991-2018: In 1992, McDonald’s reintroduced picture and braille menus to recognize the millions of Americans with hearing, speech, and vision impairments. The company opened its first restaurant in Tel Aviv, Israel, in 1993. In 1996, McDonald’s dropped the McLean Deluxe sandwich they had introduced in 1991 for poor performance.

MacDonald’s core ad agency was fired in 1997 after 15 years of service following several failed campaigns. In 1998, McDonald’s Corporation named Greenberg its new CEO and president, while Quinlan remained the chairman. The same year, the restaurant announced massive job cuts affecting its headquarters staff. In the company’s 1998-second quarter, it accepted a $160 million charge regarding the job cuts.

This resulted in a decline in net income from $1.64 billion the previous year to $1.55 billion. Still, the company acquired a minority share in Chipotle Mexican Grill the same year. The company acquired Aroma Café and Donatos Pizza, Inc. in 1999. In 2000, McDonald’s finalized its Boston Market chain acquisition for $173.5 million in debt and cash, marking its biggest acquisition then.

Revenue at the then broke Boston Market in 1999 was $670 million. During this period, Macdonald’s fought to save its reputation after consumers complained of the restaurant’s unhealthy food. At some point, McDonald’s was forced to withdraw from two Middle Eastern nations and Bolivia after becoming a target for protests. The restaurant introduced low-calorie meals and adopted healthy cooking oil for its french fries. In 2001, McDonald’s acquired a 33% stake in Pret A Manger.

The same year, the company disposed of Aroma Café, taking its McDonald’s Japan affiliate public by selling a minority stake via an initial public offering. Later the same year, the company had a restructuring campaign, where they eliminated 850 positions and closed some stores. In 2002 McDonald’s published its inaugural Social Responsibility Report. Sales during that year weren’t encouraging, and the company tried to revive sales in the U.S. by introducing a low-cost Dollar Menu in vain.

After the company’s effort to revive sales failed, Greenberg announced his resignation. Cantalupo rejoined the company as CEO and president. He began his tenure by closing down 700 restaurants in Japan and the United States and eliminating 600 jobs and $853 million worth of charges.

The charges resulted in a $343.8 million fourth-quarter loss in 2002. Cantalupo also moved away from McDonald’s reliance on growth by establishing new units and focused on maximizing sales from the existing units. The restaurant launched new menu items, and in 2003 same-store sales rose 7.3%. Same-store sales for the entire year increased by 2.4% after dropping by 2.1% in 2002. McDonald’s total revenue for 2018 was $21.03 billion

2019: Between 2019 and 2021, McDonald’s closed over 400 restaurants located in weak locations to focus on remodels. McDonald’s added new locations in 2022 after eight years of not doing so. The company recently announced plans to add more new locations in the U.S. and globally.

Speaking to investors, Chris Kempczinski, the CEO, said: “Our strong comp and brand performance has given us the right to build new units at a faster rate than we have historically” Ian Borden, the CFO, said: “We haven’t added new units in the U.S. in eight years. So we’ve had eight years in which we’ve been largely focused on a remodel program. Our U.S. business is in significantly better shape today than it was back then.” 

Remodeling existing restaurants increased their value on the secondary market, selling for up to 10 times earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization (EBITDA).

McDonald’s Financial Performance: Revenues, Expenses, and Profits

In 2022, McDonald’s released a financial report showing a $23.2 billion increase in global revenues from the previous year. This was a 21% rise from 2019 and the highest increase since the company hit $24.6 billion in 2016. Profit rose by 59% from the previous year, reaching $7.5 billion. Comparable McDonald’s restaurant sales for the fourth quarter in the U.S. increased by 13.8% from the previous year. According to Chis Kempczinski, 2021 was a “banner year for McDonald’s, despite the continued disruptions.” 

The company’s net income for the 2022 fourth quarter was $1.9 billion, an increase from $1.64 billion the previous year. Net sales dropped by 1% to $5.93 billion but increased by 5% after eliminating foreign currency changes. Same-store sales globally rose by 12.6% in the fourth quarter. This was attributed to high demand in the U.S. and European markets. Increased demand and high menu prices in McDonald’s home market pushed same-store sales growth by 10.3%. The company experienced stronger-than-expected growth outside the U.S.

McDonald’s is looking forward to a fruitful 2023, expecting to open 1,900 new restaurants by the end of the year. The company plans to use up to $2.4 billion on capital expenditures in 2023. McDonald’s also plans to grant European franchisees who require financial assistance between $100 million to $150 million in 2023.

McDonald’s Revenue

McDonalds Revenue - Is McDonalds profitable?

Global comparable sales for the fourth quarter ended December 31, 2022, rose by 12.6%, demonstrating solid comparable sales in all segments. While sales in the U.S. rose by 10.3%, the International Developmental Licensed Markets segment rose by 16.5%. System sales rose by 5% and 13% in constant currencies. Consolidated operating income rose 8% and 16% in constant currencies.

The sale of McD Tech Labs pushed consolidated operating income up by 5% and 14% in constant currencies. McDonald’s diluted earnings per share increased by 19% and 26% in constant currencies to hit $2.59. Global comparable sales for the entire 2022 rose by 10.9%. Consolidated operating income for 2022 dropped by 10% and 3% in constant currencies.

2022 results included $1.3 billion of charges affiliated with the sale of McDonald’s business in Russia and a $271 million gain affiliated with the company’s Dynamic Yield business sale. Diluted per-share earnings for the year was $8.33, a 17% drop and 12% in constant currencies.

McDonald’s Expenses

McDonald’s operating expenses for 2020 dropped by 3.34% from the previous year to hit $11.884 billion. In 2021, the company’s annual operating expenses were $12.867B, an 8.27% rise from the previous year. Annual operating expenses in 2022 increased by 7.34% to reach $13.812 billion, while the same expense for the quarter ending December 31, 2022, dropped by 7.43% year-over-year to hit $3.34 billion. Income taxes for 2020 dropped by 29.23% from the previous year to $1.41 billion.

McDonald’s spend 12.23% more than the previous year, an equivalent of $1.58 billion. Yearly income taxes for 2022 increased by 4.13% from the previous year to $1.648 billion. In the quarter ending December 31, 2022, income taxes were $0.436 billion, a 7.14% drop year-over-year. McDonald’s recorded a 14.18% rise in SG&A expenses in 2020, to hit $2.546 billion.

The same expenses increased by 6.36% from 2020 to $2.708 billion, while 2021 SG&A expenses were $2.863 billion, an increase of 5.73% from the previous year. Annual SG&A expenses for 2022 increased by 2.35% from the previous year to reach $2.771 billion. In the fourth quarter ending December 31, 2022, McDonald’s spend $0.720 billion in SG&A expenses, a 14.44% drop year-over-year.

McDonald’s Profit

McDonalds Profit - Is McDonalds profitable?

Gross profit for the fourth quarter ending December 31, 2022, was $3.409, increasing by 4.54% year-over-year. Annual gross profit for 2022 was $13.207 billion, a 4.98% rise year-over-year McDonald’s gross annual profit for 2021 increased by 29% from the previous year to $21.58 billion, while profit for 2020 was $9.752 billion, a 12.77% drop from 2019.

Potential for Profitability

McDonald’s can take various steps to increase their profits. For instance, it can adopt new programs to reinforce suppliers and secure the stability of its supply chains. The company can also acquire firms related to its business model to attain vertical integration. For instance, McDonald’s can buy out flour processing companies to increase its supply chain control and reduce risks involving volatility in the supply of raw materials.

McDonald’s McCafé products are thriving in the market, a sign the company can grow its consumer products business further. The company’s 4Ps marketing concept can assist consumer product operations regarding product design and development. Growth in the consumer products business can boost McDonald’s revenues and eventually increase profits.

Conclusion

McDonald’s is one of the largest and most successful fast food chains globally. The company has maintained financial stability over the years, despite closures occasionally. As the restaurant industry becomes overly competitive, McDonald’s must implement the right strategies to stay ahead of its competitors and increase profits.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Bài viết mới

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here